Jak připravit dítě na vzdělávání v zahraničí

Studium v zahraničí — to je skvělá možnost, pokud chcete, aby se vaše dítě naučilo samostatně žít, přemýšlet a rozvíjet se a mít z toho radost. Ale poslat dítě na dlouhou dobu do jiné země — to je nelehká zkouška nejen pro dítě samotné, ale také pro jeho rodiče. Okamžitě vzniká milion důvodů pro znepokojení: co bude jíst, bude schopno požádat o pomoc, zvládne své učení a příval svobody. Avšak ani zkušenosti nemohou vyřešit tento problém, nejlepší je — ve všem se vyznat a připravit se tak, jak je třeba.

Zda je dítě připraveno

Každé dítě je jiné a odloučení prožívá po svém. Pro některé z nich je rozloučení se s rodiči a noví lidé vážnou zkouškou, pro ostatní – radostí ze svobody. Pro pochopení vlastností dítěte je třeba věnovat pozornost jeho chování.

 Nejspíše se dítě snadno přizpůsobí v nové zemi, pokud:

  • se snadno rozloučí s věcmi,
  • rádo provádí přemísťování v pokoji,
  • ob den mění idoly,
  • rádo mění během dne oblečení

Více úsilí bude potřebovat teenager, který:

  • nosí oblíbený svetr po mnoho let,
  • ve třídě upřednostňuje určitou partu,
  • nepřijímá okamžitě nový školní jídelníček,
  • těžko hledá nové přátele.

Rodiče by měli věnovat pozornost tomu, jak dítě řeší problémy, vypořádává se s hněvem, komunikuje s vrstevníky a organizuje svůj čas. Po analýze Vašich pozorování můžete pochopit, na co je třeba se při přípravě soustředit.

Zahájit přípravy dítěte pro studium v zahraničí je třeba včas, 1-2 roky před odjezdem a pokud by bylo těžké jeho introvertní povahu měnit, potom je možné za tuto dobu u dítěte v domácím plánu vypěstovat samostatnost.

Jak můžete pomoci

Samozřejmě nemůžete dítě ochránit před všemi obtížemi, které na jeho cestě vzniknou. Ale s vědomím, že má potřebné znalosti a vlastnosti, si budete jisti, že se s nimi snadno vyrovná. Takže, co je třeba udělat.

  1. Informujte dítě o jeho těle a zdraví. Dítě potřebuje vědět, jaké nemoci prodělalo, být informováno o alergiích, chronickém onemocnění a jak reagovat na příznaky.
  2. Podporujte základní dovednosti v domácnosti. Dívky i chlapci by měli být schopni postarat se o svůj vzhled a stravování, probudit se pomocí budíku, plánovat svůj čas, připravovat jednoduchá jídla.
  3. Vysvětlete zvláštnosti citového stavu. Dítě musí pochopit, kde se cítí lépe — v hlučné veselé společnosti nebo s knihou a nejlepším přítelem. Naučte jej analyzovat jeho vjemy a pocity.
  4. Poskytněte dítěti příležitost, vypořádat se samostatně s řešením problémů v domácnosti a ve škole.
  5. Respektujte názor dítěte a nenuťte jej k odjezdu. Pokud dítě kategoricky odmítá odjet, potom to udělat proti jeho vůli nestojí za to. Lepší je rok, dva počkat.
  6. Подключайте ребенка к подготовке: выбору школы, внеклассных занятий, поиску информации в интернете.
  7. Seznamte dítě s dalšími žáky a absolventy zahraničních škol, pomozte najít blogy na síti děti, které studují v zahraničí a vypráví o svých zkušenostech.

Jak můžeme pomoci my

Studium v zahraničí — je zodpovědný krok a dokonce i po intenzivní přípravě se může stát, že ne každénu se to podaří. Proto doporučujeme provést zvláštní«test-drive»: předtím, než odešlete dítě studovat na dlouhou dobu, zkuste dítě poslat na krátkodobý letní tábor – od 1 týdne do 2 měsíců. Na těchto táborech se sejdou děti z různých zemí — učí se společně jazyk, zabývají se tvorbou a sportem, seznamují se s kulturou nové země a naučí se komunikovat v mezinárodní společnosti. Většina programů probíhá přímo na území škol, takže dítě snadno pochopí, jaké to je být školák v této zemí. Pokud se dítěti bude vše líbit, potom je možné jej poslat na tuto školu na delší dobu, protože návrat na již známé a oblíbené místo je snadný a příjemný.

Ještě více uklidňující je pro rodiče varianta — skupinové výlety s osobou, která děti doprovází. To je skvělá volba pro děti, které poprvé odjíždí za studiem do zahraničí: v malé skupině ruskojazyčných vrstevníků a pod dohledem zkušené doprovázející osoby, která řeší organizační a každodenní problémy, bude pro školáky mnohem jednodušší se přizpůsobit nové zemi, stylu studia a způsobu života.

Jednou z hlavních obav je cizí jazykové prostředí. Je důležité, aby rodiče věděli, že dítě je schopné komunikovat v cizím jazyce jak s učiteli, tak s ostatními žáky. Pro vyřešení tohoto problému jsme vyvinuli speciální přípravné programy. Zahrnují jazykovou přípravu, seznámení se se zahraničními standardy a pravidly, studium všeobecně-vzdělávacích předmětů a také vyučovací hodiny s rodilými mluvčími jazyka pro začlenění do cizojazyčného prostředí.

IQ Consultancy

Společnost IQ Consultancy také poskytuje kurátorské služby při dlouhodobém studiu. Odborníci společnosti budou přímo komunikovat s učiteli a vychovateli vašeho dítěte, posílat důležité informace o prospěchu, předávat důležité informace a ve všem podporovat nového žáka. Doprovod odborníků zmírní úzkost, zejména v prvním roce studia.

Všechno bude v pořádku

Je nezbytné připravit dítě na to, že zpočátku to nemusí být snadné, ale nemá cenu se příliš obávat — vždyť kromě intenzivního studia na zahraniční škole na něj čekají veselé okamžiky zábavy, zájmové kroužky, sportovní soutěže, neobvyklé projekty a noví přátelé.

Pochopte, že taková zkušenost nejlépe připraví vaše dítě na dospělost, naučí jej samostatně řešit problémy, vyrovnávat se se stresem, navazovat nové známosti; rozvíjí jej duševně a poskytne mu jasné představy na celý jeho život.

Pomoc odborníků

Společnost IQ Consultancy již 16 let pomáhá žákům a studentům zapsat se na školy po celém světě. Naši odborníci osobně navštěvují zahraniční školy, aby se seznámili se všemi jemnými rozdíly života a studia dětí. Chápeme, s čím se musí potýkat rodiče i děti, které odchází studovat do zahraničí a jsme připraveni poskytnout podporu ve všech fázích – od výběru programu a shromažďování dokumentů až k překladu seznamů hodnocení a dohledu na místě.

Začněte studovat s námi!
Zanechte žádost nebo se s námi spojte telefonicky. Pomůžeme vám vybrat vyhovující vzdělávací zařízení a studijní program s vyhotovením dokumentů a víz, s přípravou k úspěšnému přijetí a samotnému studiu.
eduABROAD - Обучение за рубежом: новости рынка, каталог компаний, события, аналитика