Nejlepší školy designu a návrhářství na světě

21. století je doba vývoje designových technologií, což je důvod, proč jsou talentovaní profesionálové v oblasti projektování a designu v současné době poptáváni více jako nikdy předtím. Mnoho předních společností - například Apple, Pinterest nebo Airbnb - musí mít v mnoha ohledech kvůli své popularitě  vysoce kvalitní design. Dnes je v této oblasti značná konkurence, takže odborné vzdělávání, stáže u profesionálů a kvalitní portfolio mohou být důležitou výhodou při získání práce.

Proč stojí za to vybrat si zahraniční univerzitu designu a módy?

Zde získáte aktuální znalosti a opravdu užitečné praktické dovednosti, připravíte řadu vlastních projektů, budete mít možnost spolupracovat s nejlepšími návrháři z celého světa, absolvovat stáž v jedné z nejznámějších společností, jakož i se podílet na významné akci ve vybraném oboru. Při studiu na zahraniční škole se seznámíte se zástupci módních domů světové úrovně, osvojíte si nejnovější výpočetní technologie a technické dovednosti, seznámíte se s aktuálními trendy v módě a designu a připravíte si tvůrčí portfolio. Kromě toho se naučíte kriticky vyhodnotit svou práci a nalézt inspiraci každou minutu svého života.

Jak si vybrat vzdělávací instituci, která je pro vás ta pravá? Zaměřme se na hodnocení nejlepších škol designu a módy.

Žebříčky nejlepších univerzit umění a designu na světě v roce 2016

Top 10 podle QS World University Rankings

Seznam nejlepších univerzit designu a umění na světě každoročně představuje QS World University Rankings - 2016. Jedná se o výsledky každoroční globální studie, která bere v úvahu akademickou reputaci univerzit a pověst mezi zaměstnavateli, poměr počtu učitelů a studentů, citace publikací, počet zahraničních studentů a učitelů.

  1. Royal College of Art, Velká Británie
  2.  Massachusetts Institute of Technology (MIT), USA
  3.  Rhode Island School of Design (RISD), USA
  4.  Parsons The New School for Design, USA
  5.  University of the Arts London, Velká Británie
  6.  Pratt Institute, USA
  7.  School of the Art Institute of Chicago (SAIC), USA
  8.  Stanford University, USA
  9.  Yale University, USA
  10.  Politecnico di Milano, Itálie

Top 10 podle Global Fashion School Ranking

Instituty módy a designu zaujímají zvláštní místo mezi univerzitami v oblasti umění – je těžké je hodnotit podle množství vědeckých publikací a indexu citací. Hlavním ukazatelem je úspěšnost absolventů v oboru. Právě podle tohoto ukazatele je sestaven žebříček hodnocení Global Fashion School Ranking – 2016. V úvahu se berou názory náborářů zastupujících značky světového jména v oblasti módy a designu, počet vítězů v mezinárodních soutěžích, přísnost výběru kandidátů na vzdělávání ve vzdělávací instituci.

  1.  Central Saint Martins, Velká Británie
  2.  Kingston University, Velká Británie
  3.  Aalto University, School of Arts, Design and Architecture, Finsko
  4.  Royal Academy of Fine Arts Antwerp, Belgie
  5.  Parsons School of Design, USA
  6.  Fashion Institute of Technology , USA
  7.  London College of Fashion, Velká Británie
  8.  Bunka Gakuen, Japonsko
  9.  Polimoda, Itálie
  10.  Shenkar College of Engineering, Design and Art, Izrael

Co dalšího je třeba ještě zvážit

Při výběru vzdělávací instituce je třeba věnovat pozornost nejen místu na žebříčku hodnocení, ale také praktickým zkušenostem, které absolventi získají. Je velmi důležité, aby univerzita pracovala s moderními výpočetními technologiemi, protože dnes zaměstnavatelé hledají kandidáty, kteří nejen kreativně myslí, ale také dokáží realizovat své nápady pomocí grafických programů. Rovněž stojí za to předem zjistit, se kterými společnostmi spolupracuje škola, kde mohou studenti absolvovat stáž a do kterých společností jsou po ukončení studia zváni.

Významní absolventi jsou také ukazatelem úrovně školy, nicméně neměli bychom si myslet, že pokud škola dosud nevychovala ani jednu hvězdu světové módy, pak úroveň navrhovaného vzdělání vyžaduje více. Za každým Albertem Elbazem, Nicolou Geskierem a Alexandrem Wongem stojí talentovaní učitelé, kteří je učili myslet a dali jim příležitost vyjít na světlo. Zbytek je ve vašich rukách!

Studium v oblasti designu a módy: italský styl

Itálie je proslulá svými mistrovskými díly v různých oborech - malířství, architektura, kuchařské umění, hudba a samozřejmě móda. Italské značky Prada, Gucci, Valentino, Giorgio Armani, Dolce & Gabbana, Versace, Moschino a Fendi po celá desetiletí nastavují trendy ve společnosti módy po celém světě. Průmyslový design Itálie se stal skutečnou senzací v 60. letech a dosud je italský styl nábytku, interiérů a architektonických objektů nepochybně rozpoznatelný.

Dnes je "Made in Italy" znamením dobrého vkusu. Italští designéři a společnosti světového jména obratně kombinují pokročilé technologie a jasné futuristické obrazy s řemeslnými tradicemi ruční výroby, jejichž tajemství se přenáší z generace na generaci

Jedinečná příležitost dozvědět se některé z těchto tajemství a vidět skutečné mistry při práci mají studenti italských tvůrčích univerzit. Například studenti florentského kampusu Istituto Marangoni a Polimoda při praktickém vyučování navštěvují malé manufaktury, řemeslnou výrobu a muzea takových legend světa módy jako jsou Gucci a Salvatore Ferragamo.

         

Studenti Istituto Marangoni, NABA и Domus Academy, které jsou v Miláně, se nachází v samém srdci moderního designu a módního průmyslu. Právě zde se konají sezónní přehlídky kolekcí a výstavy designu, například Milano Fashion Week, Fuorisalone, Pitti Uomo. Studenti a absolventi italských uměleckých škol se stávají součástí těchto velkolepých akcí: prezentují své projekty, sledují práci legendárních návrhářů a jejich týmů, navazují užitečné kontakty v profesionální sféře.

Studium na italské univerzitě vám poskytuje možnost stát se součástí světového společenství módy a designu - vždyť právě italské školy z velké části vytvořily moderní průmysl, přípravou skutečných odborníků. V průběhu studia, studenti provádějí projekty pro LVMH, Moschino, Pandora, Burberry, Kenzo, Gucci, Disney, Časopis tuláka, IKEA, Mersedes-Benz, Maserati, Teatro alla Scala, Condé Nast, Opéra National de Paris, La Biennale di Venezia a další společnosti na mezinárodní úrovni. Národní přístup k výuce spočívá ve vytvoření malých škol módy a designu, které jsou velmi blízko k výrobě, takže když si mají vybrat vzdělání v oblasti módy a designu v zahraničí, většina studentů v první řadě přemýšlí o Itálii.

Přední italské školy designu

Istituto Marangoni 

Mezinárodní institut módy, umění a designu s osmdesátiletou historií. Areály institutu se nachází v hlavních světových městech módy - Miláně, Paříži, Šanghaji, Florencii a Londýně, v sousedství s největšími návrhářskými firmami a módními domy.

  • Тоp-25 nejlepších škol módy na světě (Fashionista, 2016)
  • Тоp-100 světových škol módy (CEOWORLD magazine, 2016)

Města:
Milán, Paříž, Florencie a Londýn.

Partnerské společnosti:
Harrods, Nokia, L’Oréal, Giorgio Armani, Versace, Dolce & Gabbana, Prada, Gianfranco Ferre, Architetto Vudafieri & Partners, Gucci

Absolventi:
Franco Moschino (Franco Moschino)
Domenico Dolce (Dolce&Gabbana)
Alessandra Fachinetti (Tod’s)
Julie de Libran (Sonia Rykiel)

Obory:

  • Navrhování oděvů
  • Navrhování oděvů a doplňků
  • Podnikání v oboru módy
  • Vytváření stylu
  • Navrhování interiéru
  • Navrhování doplňků a šperků
  • Komunikace a nová média v módním průmyslu
  • Navrhování nábytku a průmyslových předmětů
  • Multimediální a vizuální design
  • Kultura a historie umění
  • Navrhování obuvi

Polimoda 

Škola módy a designu (návrhářství) ve Florencii pod vedením Ferruccio Ferragamo, šéfa módního domu Salvatore Ferragamo. Polimoda nabízí programy jak pro začátečníky, tak pro zkušené profesionály v oblasti módy a designu, kteří chtějí prohloubit své znalosti, dosáhnout mezinárodní úrovně nebo změnit svůj profil.

  • Top 10 vzdělávacích institucí v oblasti módy (Global Fashion School Rankings-2016)

  • Top 10 nejlepších módních institucí (The Business of Fashion-2015)

Město:
Florencie.

Partnerské společnosti:
YSL, Chanel, Bulgari, Valentino, i-D Italia, Freudenberg Performance Materials, Celine, Givenchy и Burberry

Absolventi:
Italo Zucchelli (návrhář Jil Sander a Calvin Klein)
Edgardo Osorio (zakladatel Aquazzura)
Sissi Johnson (novinář ​Vogue, Elle,Huffington Post, WWD)

Obory:

  • Navrhování oděvů
  • Navrhování obuvi a doplňků
  • Technická konstrukce
  • Design management
  • Marketing a komunikace v módě
  • Art-direction a styling
  • Podnikání v oblasti módy
  • Nákupy a merchandising v módě

NABA, Nuova Accademia di Belle Arti Milano

Přední soukromý italský institut módy a designu patří mezi 100 nejlepších evropských univerzit v oblasti architektury a designu a je také členem Evropské ligy vzdělávacích institutů humanitních umění (ELIA — European League of Institutes of the Arts).

  • Тop-100 evropských univerzit v oblasti architektury a designu (Domus Magazine, 2016)

  • Ocenění Civic Merit Award za vynikající úspěchy v oblasti výtvarného umění v Evropě

Město:
Milán

Partnerské společnosti:
Valentino Fashion Group, Saatchi & Saatchi, Giorgio Armani, Trussardi, Versace, и Swatch, IKEA, La Triennale di Milano, Leroy Merlin, Samsung, Tupperware, Zanotta

Obory:

  • Design (navrhování) výrobku
  • Navrhování interiéru
  • Malířství
  • Vizuální design
  • Navrhování oděvů
  • Vytváření stylu a komunikace
  • Vytváření videí a filmů
  • Animace a navrhování her
  • Divadelní design
  • Navrhování výstav
  • Grafický design

Domus Academy

První italská univerzita, která se specializuje na magisterské programy v oblasti módy a designu. Akademie byla první v Miláně, kde se vyučovalo navrhování centrálně, stejně jako postgraduální programy v oblasti módy, designu (včetně průmyslového) a v oblasti řízení projektů.

  • Top 8 předních světových univerzit v oboru «Design interiéru» (Azure Magazine, 2016)
  • Top 30 nejlepších univerzit světa v magisterských programech v oblasti designu, módy a architektury (Frame Publishers, 2012-2015)

Město:
Milán

Partnerské společnosti:
Maserati, BMW Design, Swarovski, Versace, Trussardi, Alberta Ferretti, Fiat, Bayer, Gucci, Giorgio Armani, Max Mara, Microsoft, Ford Motor Company, LG Electronics

Absolventi:
Anna Dello Russo (redaktor Vogue)
Philip Bechtenheider (návrhář nábytku)
Christophe Pijay (návrhář interiérů)
Matteo Luchetti (kurátor Quadriennale d'arte)

Obory:

  • Návrhářství oděvů
  • Design interiéru
  • Design výrobku
  • Architektonický design a urbanistika
  • Interaktivní design
  • Management v módě
  • Podnikání v designu
  • Vizuální design značky
  • Styling a vizuální management
  • Brand management zboží luxusní třídy

Jak se zapsat

Pro přijetí na kreativní obor na italské univerzitě nemusíte provádět přijímací zkoušky, žadatelé ale ve většině případů musí předložit tvůrčí portfolio. Je důležité, abyste byli schopni přesvědčivě a působivě prezentovat vaši práci, představit koncepci, vyprávět o sobě a vašich cílech.

Vyučování probíhá v angličtině nebo v italštině. Studenti budou muset vnímat a analyzovat velké množství informací, komunikovat o projektech s učiteli, používat odbornou terminologii. Univerzity obvykle pořádají letní jazykové kurzy a kurzy pro seznámení se s touto profesí s cílem upevnit jazykové znalosti a seznámit se s vzdělávací institucí. Při přijímání na bakalářský program je nezbytná úroveň angličtiny ne nižší jak IELTS 5.0 nebo na některých vysokých školách úroveň italského jazyka B1, pro magisterské studium - IELTS 6.0 nebo italský jazyk na úrovni B2. Osvědčení o složení mezinárodní zkoušky se musí připojit  k souboru dokumentů spolu s portfoliem, rekapitulací, doporučeními a motivačním dopisem.

Navzdory skutečnosti, že studium v soukromých italských univerzitách v oblasti designu a módy se hradí, se konají pravidelně kreativní soutěže, jejichž vítězové obdrží slevy na školném. Takové soutěže jsou skvělou příležitostí pro ty, kteří se vážně zajímají o nejlepší odborné školy v Evropě.

Pomoc odborníků

Výběr univerzity a někdy i programu není snadný úkol. Je důležité pochopit, která univerzita vyhovuje a poskytuje maximální možnosti pro vaší budoucí kariéru, takže při výběru školy designu a módy, se vyplatí požádat o radu odborníky. Existují možnosti i pro budoucí absolventy škol a pro profesionály, kteří mají zájem o rozvoj.

Odborníci vám pomůžou správně vyhotovit portfolio, řeknou vám, jak napsat motivační dopis, budou hovořit o tvůrčích soutěžích a jazykových kurzech a také pomohou s vyřizováním dokumentů a víz. Naši odborníci vám pomohou vyhnout se chybám při vyřizování přihlášek a dotazníků, tak abyste se mohli zaměřit na přijetí a studium.

Začněte studovat s námi!
eduABROAD - Обучение за рубежом: новости рынка, каталог компаний, события, аналитика