Jak se stát designérem oblečení a dosáhnout slávy Dolce&Gabbana

Návrhář oblečení je jedním z nejprestižnějších a nejoblíbenějších tvůrčích oborů v Česku i v zahraničí. Módní průmysl se vyznačuje vysokou konkurencí a tempem vývoje, ale současně poskytuje příležitost k realizaci tvůrčího potenciálu, získání světového uznání a vysokého příjmu.

První krok: určete si obor

Udělat si jméno je možné v různých oborech: vytváření dámských, pánských, dětských, večerních, sportovních oděvů, spodního prádla, kostýmů pro divadlo, sport a kino. Můžete se stát designérem pro potisk nebo textilie, stylistou, tvůrčím technologem, návrhářem, módním ilustrátorem.


Rada: zúčastněte se odborných akcí. Nenechte si ujít módní přehlídky, semináře a mistrovské kurzy. Neopouštějte téma a sledujte vše, co se děje v oboru.


Druhý krok. Poznejte profesi zevnitř

Obor návrháře oděvů se často vybírá na základě povrchních představ o světě módy. Chcete-li pochopit, co se skrývá za vnějším leskem módních přehlídek, zkuste si najít stáž a zjistit, z čeho sestává denní práce návrháře. Ujistěte se, že máte rádi vypracovávání technických náčrtků, navrhování, vytváření vzorků a maket, šití a několikahodinové zkoušení.

Třetí krok. Získejte vzdělání

Pokud vás stáž přesvědčila o správnosti vaší volby - začněte hledat univerzitu. Odborné vzdělání v této oblasti je stejně důležité jako v každé jiné.

Je třeba znát:
  • historii módy a oděvu;
  • vlastnosti práce s různými druhy tkanin, kůže, kožešin;
  • etapy tvorby oděvu – od obrázku až k pódiu;
  • metody analýzy trhu a předvídání trendů.
Je třeba umět:
  • kreslit od ruky i pomocí počítačových programů;
  • stříhat a šít;
  • porozumět potřebám cílových zákazníků;
  • předvídat a zohledňovat módní trendy;
  • nabízet nestandardní řešení.

Jeden z nejkvalitnějších programů módního (fashion) směru nabízí italské univerzity. Zajišťují hluboké ponoření do profese a poskytují studentům možnost získat již v době studia nabídky na spolupráci od známých studií a módních domů.

Výhodou italského vzdělání je jeho zaměření na praxi. V procesu studia návrhu oděvů studenti a absolventi představí své kolekce na týdnech módy a publikují v časopisech Vogue, Harper's Bazaar, Elle, Marie Claire, Vanity Fair, GQ.


Tip: nalezněte svůj styl. Hledejte inspiraci a nápady na nejrůznějších místech: cestujte, choďte na výstavy, studujte kulturu a tradice, seznamujte se s novými lidmi.


Na konci studia má absolvent připraveno kreativní portfolio nebo je hotová diplomová práce - celá kolekce, kterou studenti představují na módních přehlídkách na univerzitě i mimo ni.

Například ve společnosti Istituto Marangoni skupina talentovaných studentů vytvořila kolekci oblečení na motivy filmu "Alenka v říši divů" studií Disney. Hotové práce se zúčastnily módní přehlídky - výsledek se zalíbil nejen médiím, ale i společnosti Disney.

7 důvodů proč studovat návrhářství v zahraničí:

  1. Možnost učit se od učitelů – praktiků ve světě módy — například, v Domus přednáší ředitel módního domu Trussardi Guy Trussardi, redaktorka Vogue Italia Sarah Mayno a tvůrce značky Costume National Ennio Capaz.
  2. Мeziuniverzitní mobilita – například studenti Mod'Art mohou pokračovat ve studiu na partnerských univerzitách v USA (Berkley College New York), ve Velké Británii (London College of Fashion a London Metropolitan University) a v dalších zemích.
  3. Studium v mezinárodním týmu.
  4. Praktické semináře ve výrobě i studiích: studenti se spojují v tvůrčí spolupráci a vytváří vlastní kolekce.
  5. Stáže v módních domech a u mezinárodních společností jako jsou Valentino Fashion Group, Giorgio Armani, Trussardi, Versace, Missoni a Swatch.
  6. Účast na módních přehlídkách a mezinárodních soutěžích, například, Milano Fashion Week, Business Links, Paris London Week.
  7. Moderní vybavení školních areálů: 2D- a 3D-skenery pro naměřování, studia a mediální knihovny s moderním materiálem

Kde studovat na návrháře oděvů

Přední tvůrčí univerzita Evropy patří mezi pět nejlepších univerzit světa v oblasti módy (Fashionista, 2016). Domenico Dolce — je jedním z nejslavnějších absolventů univerzity. Ve vzdělávací instituci je možné absolvovat jednoletý intenzivní kurz, tříletý program (obdobný jako bakalářské studium), semestrální postgraduální program, jednoleté magisterské studium (Návrhy dámských oděvů, Návrhy pánských oděvů  и другие) a krátkodobé letní programy.

Jedna z nejslavnějších univerzit návrhářství, módy a architektury patří mezi top 8 nejlepších univerzit světa v oboru «Design interiéru» (Azure Magazine, 2016). Na univerzitě se pravidelně konají semináře za účasti značek Roberto Cavalli, Marni, Moncler, Costume National, Ferragamo, Helena Rubinstein (L’Oreal), Red Valentino a řady dalších.

Mezinárodní institut designu a módního podnikání je jedním z deseti nejlepších světových univerzit v oblasti módy (Global Fashion School Rankings, The Business of Fashion, 2016). Na univerzitě se přednáší programy bakalářského studia, magisterského studia a probíhají zde i sezónní kurzy. Na kampusu probíhají pravidelně akce Business Links, kde se studenti setkávají se zástupci velkých společností, navazují obchodní kontakty a dostávají pozvánky na pohovory.

Světově proslulá akademie umění a designu patří mezi 50 nejlepších škol designu (Domus Magazine, 2014). Zde můžete absolvovat bakalářské nebo magisterské studium a také letní kurzy. Všechny programy mají akreditaci italského ministerstva školství. Univerzita spolupracuje s dobře známými společnostmi, které studentům poskytují možnost pracovat na reálných projektech.

Kde pracují absolventi škol designu a módy?

Diplom zahraniční univerzity poskytuje obrovskou výhodu při zaměstnávání — absolventi evropských a amerických fakult designu a módy jsou poptáváni v domácích i zahraničních módních domech. Mladí návrháři, kteří absolvovali univerzitu v zahraničí, studovali podle nových programů a mají tudíž nejnovější informace o budoucích módních trendech od učitelů – praktiků. Proto přítomnost takového specialisty v týmu společnosti výrazně zvyšuje její šance na tvůrčí a komerční úspěch.


Rada: zúčastněte se soutěží. To vám umožní pocítit soutěžení, seznámit se s odborníky a získat objektivní kritiku.


Pokud uvažujete o kariéře v zahraničí, pak vám otevřou dveře takoví titáni módního průmyslu jako jsou Prada, Versace, Valentino, Dolce&Gabbana, Missoni, Giorgio Armani и Louis Vuitton.

Historie úspěšných absolventů

Vladislav Krivdin se stal návrhářem roku v Istituto Marangoni (Milan) - jeho absolventská kolekce byla uznána za nejlepší. Za vítězství talentovaného absolventa porota hlasovala jednomyslně.

Katy Garbuz vystudovala stylistiku v Istituto Marangoni (Londýn) a v průběhu několika let po promoci vybudovala rychle kariéru. Během studií spolupracovala Káťa s Tomem Fordem, časopisem Idol, Mawi, Temperley London a Browns Focus a dnes je uměleckým ředitelem mezinárodního projektu Mercedes Benz Kiev Fashion Days.

Lia Haerová ve 26 letech otevřela svůj ateliér v Kazani, poté absolvovala Istituto Marangoni, realizovala projekty pro společnosti Michael Kors a Max Mara, stáž ve Španělsku a nyní založila vlastní značku LIA HAEROVA se sídlem v Dubaji.

Pomoc odborníků

Pokud se rozhodnete stát se návrhářem oděvů, ale nevíte, čím začít, obraťte se na odborníky společnosti IQ Consultancy. Pomůžeme vám vybrat zemi, univerzitu a program, vyřídit dokumenty a vízum, zlepšit angličtinu a osvojit si profesionální slovní zásobu.

Začněte studovat s námi!
eduABROAD - Обучение за рубежом: новости рынка, каталог компаний, события, аналитика