Jak se dostat na vysokou školu v USA

Vzdělání ve Spojených státech je považováno za jedno z nejlepších na světě: americké univerzity každý rok zaujímají vysoké pozice v mezinárodních vzdělávacích hodnoceních. Zde jsou jen některé příklady univerzit, které nabízejí kvalitní akademické vzdělání:

  • The University of Illinois in Chicago - # 18 na seznamu nejlepších univerzit pod 50 let, Times Higher Education World University Rankings, 2015
  • University of South Carolina - # 1 v USA a # 2 na světě podle počtu vědeckých publikací, International Business Review
  • Oregon State University - je jednou z top 40 amerických veřejných vysokých škol v kategoriích "velmi vysoká úroveň výzkumu" a "veřejný význam", fond Carnegieho
  • St. Louis University - program podnikání je v top 25 v USA, Princeton Review, 2016
  • University of Central Florida je jednou z nejinovativnějších univerzit v zemi. U.S. News & World Report

Studium na americké univerzitě je příležitostí k vybudování úspěšné mezinárodní kariéry, založení podniku nebo k seberealizaci ve vědě. USA je jedním z lídrů v oblasti podnikání, informačních technologií, inženýrství, fyziky, matematiky, letectví, medicíny a biomedicíny. Země dala světu největší počet laureátů Nobelovy ceny; největší procento miliardářů žije také v Americe.

Tam se nachází ředitelství General Motors, IBM, Procter & Gamble, Apple, The Coca-Cola Company, The Walt Disney a další obři; Silicon Valley už několik desetiletí určuje světový vědecký a technologický pokrok. To vše přitahuje ambiciózní studenty z celého světa.

Přijímací řízení na vysoké školy v USA

Zahraniční studenti, kteří absolvovali školu ve své zemi při nástupu na univerzity v USA čelí řadě potíží. Nejde jen o to, že člověk bude žít a učit se v novém jazykovém prostředí. Americký vzdělávací systém je odlišný od systémů v jiných zemích, navíc ratingové univerzity kladou velmi vysoké nároky na uchazeče. Kromě mezinárodního testu z alglického jazyku (např TOEFL) mnoho prestižních univerzit vyžadují výsledky SAT (Scholastic Assessment Test, standardizovaná závěrečná zkouška pro americké žáky středních škol); v některých případech studenti budou muset absolvovat další vstupní testy. Například, pokud se budete ucházet o právnický obor, je třeba poskytnout výsledky LSAT (zkouška, která hodnotí logické a analytické myšlení), se zapsat do obchodní škole - výsledky zkoušky GMAT.

Kromě přímého zápisu, během něhož se zahraniční studenti plně setkají se vším výše uvedeným, existují pohodlnější možnosti přípravy na přijetí na univerzity v USA: vzdělání ve vyšších třídách americké soukromé školy a specializované přípravné programy, které se konají na některých univerzitách v zemi.


Studium na americké škole

Americké střední školy využívají inovativních výukových metod, jejichž úkolem je pomoci každému studentovi připravit se na nástup na nejlepší univerzity v zemi. Vzdělávání na amerických školách pomáhá zahraničním studentům ponořit se do mezinárodního prostředí a lépe se přizpůsobit neznámému systému vzdělávání v nových podmínkách. Spolu s americkými vrstevníky a učiteli dítě bude schopno překonat jazykové a psychologické bariéry při nástupu na univerzitu.

Na střední škole se studenty pracují kurátoři a kariéroví poradci. Pomáhají dětem zvolit vhodný univerzitní a akademický program, zaměřující se na preference a schopnosti studentů a také informují o tom, jak se ucházet o vysokou školu, napsat motivační dopis a připravit se na zkoušky.

Na střední škole (9-12 ročníky) mají děti možnost vybrat předměty potřebné pro budoucí studium na vysoké škole. Některé školy nabízejí předměty na pokročilé úrovni The Advanced Placement (AP). Čím vyšší je akademická úroveň školy, tím širší výběr disciplín AP nabízí. Tento program byl vyvinut College Board pro USA a Kanadu a zahrnuje 36 předmětů, které se vyučují v prvním roce na univerzitě. Většina univerzit v USA, Kanadě, Velké Británii a dalších zemích zohledňuje výsledky zkoušek AP při zápisu úchazečů.

Tím pádem 1 až 2 roky na americké střední škole pomohou zahraničním studentům v pohodlném prostředí připravit se na další studium na univerzitách v Americe.

Prohlédnout si katalog soukromých škol

Přípravné kurzy v USA

Tato možnost je vhodná pro mladé lidi, kteří již absolvovali školu ve své zemi a chtějí se přihlásit na americkou univerzitu, aniž by ztratili rok po maturitě. Aby pomáhat vážným a motivovaným zahraničním studentům, jejichž znalosti ještě nesplňují vysoké požadavky na vstup amerických univerzit, mnoho univerzit nabízí specializované vzdělávací programy. Takové kurzy nejen pomohou studentovi rychle zlepšit znalosti anglického jazyka a akademických předmětů, ale taktéž podpoří v novém neznámém prostředí.

Úspěšné dokončení takového programu umožňuje studentům zapsat se na univerzitu v USA hned do druhého roku bakalářského programu nebo do prvního ročníku magisterského programu. V průměru program trvá 1 rok (1 až 1,5 roků - příprava na bakalářský titul, 1 až 2 semestry - příprava na magisterský titul). Během této doby studují studenti spolu americkými studenty nebo jako součást mezinárodní skupiny a dostávají rozšířenou akademickou podporu a pomoc při adaptaci. Zahraniční účastníci přípravných programů navštěvují kulturní a zábavní akce univerzity a seznamují se s jejich budoucím kampusem.

Požadavky na přijetí ke studiu na takovém programu závisí na počáteční přípravě studenta, zvolené univerzitě a budoucím oboru. Studenti musí zpravidla poskytovat vysokoškolský diplom s dobrými nebo vynikajícími známkami, stejně jako výsledky mezinárodní zkoušky TOEFL.

Programy přípravý na bakalářské studium

Pomoc odborníků

IQ Consultancy je expertem v oblasti vzdělávání v zahraničí. Naši odborníci již dlouho pracují s americkými vysokými školami a pomáhají s výběrem univerzit a programu studia, který bude vyhovovat Vašim požadavkům. Rádi pomůžeme úspěšně se připravit na zápis ke studiu, zařídit vízum a všechny potřebné dokumenty.
Začněte studovat s námi!
eduABROAD - Обучение за рубежом: новости рынка, каталог компаний, события, аналитика