Kariérní dny na univerzitách v oblasti pohostinství

О oblasti pohostinství

Průmysl pohostinství roste bezprecedentním tempem. Podle údajů Světové rady cestovního ruchu a turistiky (WTTC), bude do roku 2025 1 z 10 osob pracovat v oblasti pohostinství. V průběhu následujících 10 let bude odvětví produkovat zhruba 7 milionů pracovních míst ročně. Současně bude docházet k nedostatku kvalifikovaných odborníků pro manažerské pozice.

Úspěšné studium na univerzitě oboru pohostinství poskytne možnost najít vysoce placenou práci prakticky kdekoli na světě. Pokud plánujete vybudovat kariéru v hotelovém, restauračním, sportovním, turistickém nebo event-byznysu,  stojí za to vybrat si program studia, kde převládá praxe. Pouze v takovém případě bude možné se naučit všechny podrobnosti své profese a bezprostředně po absolvování s jistotou začít pracovat v těch nejlepších firmách na světě nebo zahájit vlastní podnikání.

Kde studovat

Vysoké školy Glion a Les Roches jsou lídry ve vzdělání v oblasti pohostinství podle uznávaných švýcarských metodik, připravují požadované odborníky, kteří budují kariéru v různých oblastech, včetně hotelového a  lázeňského podnikání, organizování akcí, sportovních a zábavných akcí, cestování a turistiky, bankovních služeb, luxusních značek.

Hlavní zvláštností studia je převaha praxe, díky níž jsou absolventi Glionu a Les Roches  plně připraveni k zahájení kariéry, přičemž začínají okamžitě v manažerských pozicích. Studenti zde mají všechny podmínky pro získání praktických znalostí, přímo v univerzitních areálech se nachází vzdělávací hotely a restaurace.

Budoucí odborníci v oblasti hotelového, turistického a restauračního podnikání podporují teoretické znalosti nejen školní praxí– studenti Glionu a Les Roches pravidelně zvou na stáže největší světové sítě: Disneyland, Hilton, Four Seasons, Apple, The Ritz-Carlton, Booking.com, Mandarin Oriental, Hyatt. Zástupci společností sami přijíždějí do školních areálů v rámci kariérních dní.

Co jsou «Kariérní dny»?

Během studia student absolvuje několik semestrálních stáží. Glion a Les Roches spolupracují s největšími společnostmi průmyslu — restauracemi, hotely, butiky, cestovními kancelářemi, zábavními parky, organizátory akcí, cateringovými společnostmi — a poskytují svým studentům příležitost absolvovat praxi v některé z těchto společností.

V univerzitách pravidelně probíhají kariérní dny, na které přijíždí zástupci gigantů hotelového a event-byznysu, s cílem vyhledat hodnotný personál. Studenti si sami vybírají směr vývoje, společnost nebo globální síť, zemi a pohovoří s představitelem vybrané společnosti. Zaměstnavatelé se seznámí se studenty, určují, jaké jsou jejich ambice a dají jim nabídku na stáž nebo trvalé zařazení do práce.

Jak probíhají kariérní dny?

Příprava na kariérní dny trvá několik týdnů a začíná přijímáním žádostí na stáže od společností z různých zemí světa. Žádosti předběžně projednává komise univerzity – je nezbytné se ujistit, že každý návrh splňuje požadavky stáže. V přípravné fázi tým vzdělávací instituce také ověřuje poslední změny v oblasti vízových pravidel a připravuje prezentaci s návrhy od společností pro rozesílání studentům.

Dalším úkolem vzdělávací instituce je shromažďování informací o místech stáže. Zástupce univerzity kontaktuje studenty, kteří se právě nachází na stážích a připravují reálné recenze o  zaměstnavateli, podmínkách a účinnosti absolvování této praxe.

Dále specialisté vzdělávací instituce provádí prezentace na následující témata:

  • «Postupy a způsoby psaní životopisu»
  • «Možnosti a výběr stáže»
  • «Dovednosti pro pohovory a komunikační metody»
  • «Etiketa v sociálních sítích»

Z vice než 2000 nabídek stáží si student může zvolit 4 možnosti. Potom je třeba zkontrolovat:

  • zda uchazeč odpovídá požadovanému profilu;
  • zda má student nezbytné občanské/jazykové znalosti;
  • zda mohou rodiče navštěvovat studenta během stáže;
  • zda je možné jet na místo, které je studentovi sympatické.

Zkušenost ukazuje, že pro studenty jsou nejdůležitějšími faktory při výběru budoucí praxe místo a značka. Ještě před výběrem je pro studenta nejdůležitější, aby pochopil, že získá zkušenosti pro budoucí kariéru v té či oné společnosti, kde on nebo ona prožije příštích 6 měsíců – na tropickém ostrově nebo v hlučné metropoli. Po prověření a případné úpravě student odešle životopis do čtyř vybraných míst.

V každém semestru kampusy navštěvují společnosti z různých oblastí, včetně pohostinství, marketingu, event-oblasti, turistiky, financí atd., proto šanci najít ideální místo pro budoucí stáž nebo práci získá každý student Glionu nebo Les Roches.

Zástupci společností přijíždí do školního areálu od samého rána a již v 9:00 začínají pohovory se studenty. Na základě výsledků několika pohovorů získají někteří studenti nabídky, které nelze prostě odmítnout.

Po úspěšném pohovoru začíná proces  zajišťování víza, tím se zabývá koordinátor stáže.  Jeho povinností je objasnit všechny podrobnosti, dozvědět se o posledních změnách vízových zákonů v dané zemi a toto vzít v potaz při přípravě dokumentů.  

Po návratu z první stáže studenti začínají hledat možnosti pro další. Nyní provádí výběr s větším uvědoměním a jistotou a vědí, co právě chtějí. Ke konci studia se studenti výrazně mění. Mají jasný cíl, znalosti a zkušenosti pro jeho dosažení a jsou nyní připraveni vybudovat si  skvělou kariéru v oboru!

Stáže a perspektivy absolventů Glionu

Vzdělávací instituci Glion každý rok navštíví asi 100 společností, každý student během studia absolvuje v průměru 4-5 stáží. 100% absolventů, hledajících prácí, získá zaměstnání. Každý třetí přechází do programu přípravy personálu managementu. 65% absolventů se stává manažery, řediteli a podnikateli v oblasti pohostinství.

Studenti Glionu neustále získávají nabídky zaměstnání od Four Seasons Hotels and Resorts, Hilton International, Hyatt International, Shangri-La, IHG, Ritz-Carlton, FRHI, Accor Group, Starwood Hotels and Resorts, Marriott. Stáže zaujímají asi třetinu celé doby studia. Během praxe se studenti seznámí se všemi finesami a novými trendy standardů průmyslu, zjišťují své silné stránky a doplňují své životopisy.

Glion nabízí stáže v 63 zemích světa.

Na univerzitě existuje systém zajišťování stáží, student si vybere variantu, která nejlépe odpovídá jeho dovednostem. Zde hovoří o praxi najímání, učí sestavit životopis, pomáhají osvojit si dovednosti pro rozhovory. Během stáže získává student neustálou podporu od vzdělávací instituce.

Dny kariéry v Glionu – to je skvělá příležitost setkat se se zástupci předních společností během jednoho dne. Studenti si prohlédnou prezentace, jeden za druhým absolvují rozhovor.Zde mohou vznikat nejen náborové, ale i partnerské vztahy. V žádném případě nejsou kariérní dny soutěží, ale způsobem, jak vytvořit pracovní kontakty, které pomohou vybudovat úspěšnou kariéru.

Stáže a perspektivy absolventů Les Roches

Podle zvoleného programu mohou studenti absolvovat od 1 do 3 stáží na jakémkoli místě na světě. V průměru dostane jeden student 3 nabídky. Studenti Les Roches absolvují stáže ve 40 zemích světa, mezi které patří SAE, Kanada, USA, Singapur, Čína, Monako, Švédsko, Maroko. Po ukončení studia 90% absolventů získá nabídku na stálé zaměstnání od velkých společností a hotelových řetězců, včetně HRC International (USA), Holiday Inn, Sheraton, Sol Melia, Hyatt, InterContinental, Westin, Villazo, Jumeirah International, JW Marriott.

V Les Roches Marbella pracuje Oddělení kariérního rozvoje, které pomáhá všem studentům nalézt nejvhodnější stáž. Každoročně školu navštíví asi 20 společností hotelových služeb, stovky studentů získají nabídku od Martín Berasategui, D&D London, Marriott, Mandarin Oriental, Four Seasons, Vincci Hoteles, Fairmont и Kempinski. Kromě toho sem přijíždí za nejlepším personálem pravidelně zástupci soukromých restaurací, hotelů, golfových klubů a plavebních společností. Ve škole se přísně hledí na to, aby nabídka na stáž odpovídala úrovni studentů a zajistila možnost získat dobrou zkušenost.

Na konci studia student získá solidní teoretickou přípravu, podpořenou praktickou činností a několika stážemi. Absolventi Glionu a Les Roches mají dostatečné dovednosti k tomu, aby mohli zahájit vlastní podnikání nebo se ucházet ihned o manažerské pozice.

Оhlasy studentů

Nejlepší univerzity v oblasti pohostinství poskytují možnost zapracovat se v různých oblastech průmyslu:

«Absolvoval jsem stáž v Thajsku, Hongkongu a Abu Dhabi. V Thajsku jsem pracoval jako stážista služby pro práci s hosty v Santiburi Resort na ostrově Koh Samui. Byl to malý hotel, takže jsem komunikoval přímo s ředitelem. Pověřoval mě samostatnými úkoly a poskytoval mi příležitost praxe také v dalších odděleních — administrativně-správním (Housekeeping) a v oddělení potravin a nápojů (Food & Beverage).

Poté jsem absolvoval stáž v Hong Kongu, v restauraci hotelu Mandarin Oriental. To byla jedna z nejtěžších zkoušek v mém životě — pocítil jsem vážnou překážku v komunikaci. Bylo to velice obtížné, ale ze všech sil jsem se snažil vyniknout.

Poslední (ale ne podle významu!) stáž proběhla v obchodním oddělení hotelu Ritz-Carlton v Abu Dhabí, po které mě přijali na práci v  InterContinentalu. O rok později jsem byl povýšen do funkce manažera prodeje a po dalších 5 měsících jsem se stal součástí týmu Four Seasons Dubai International Financial Center na období jeho prozatímního otevření.»

Cyril Pryakhin
Les Roches (Bluesch, Švýcarsko)

Jednou z výhod stáží je možnost setkání s nejdůležitějšími osobami země nebo světa:

«Druhou stáž jsem absolvovala v Anantara Veli Resort & Spa na Maledivách. Nejvýraznější událostí byla má práce ve funkci «komorníka» pro tři princezny ze Saudské Arábie. Dokonce jsem pomáhala samotnému králi této země!»

Liza Chaiko
Les Roches Jin Jiang (Šanghaj, Čína) 
Les Roches Marbella (Marbella, Španělsko)

Stáž poskytuje nejen možnost získat odborné dovednosti, ale také významně zlepšit anglický jazyk:

«Strávila jsem v Šanghaji celý rok, během kterého jsem absolvovala dva semestry. Samozřejmě, první měsíc to bylo s jazykem těžké — byla jsem v prostředí, kde se všude používala angličtina — učební materiály, projekty, domácí úkoly, — učitelé i studenti komunikovali pouze anglicky. Ale nakonec to znamenalo obrovský podnět pro zlepšení jazyka, postupně to bylo snadnější a já se začala začleňovat do mezinárodního způsobu života.»

Victoria Kulazina
Les Roches Jin Jiang (Šanghaj, Čína)

Průmysl pohostinství – to je oblast s velkými perspektivami:

«Hospitality – to je příležitost k rozvoji, cestování. Tento průmysl odhaluje spoustu možností, můžeš se realizovat v jakékoli oblasti činnosti. V tomto odvětví máte šanci růst, růst neustále a postupovat na kariérním žebříku.»

Nelly Galeeva
Les Roches Jin Jiang (Šanghaj, Čína)

Odborná pomoc

Rozhodli jste se budovat kariéru v oblasti pohostinství? – Studujte v Glionu nebo v Les Roches, nejlepších světových vzdělávacích institucích průmyslu. IQ Consultancy — je oficiálním zástupcem univerzit v České republice a na Slovensku. Naši odborníci pomohou vybrat program, který nejlépe vyhovuje vašim požadavkům a dovednostem, pomohou připravit potřebné dokumenty, zajistit vízum a úspěšně se zapsat.

Zapište se s námi!

Pošlete žádost nebo se s námi spojte telefonicky. Odborníci IQ Consultancy pomohou vybrat vhodnou vzdělávací instituci a program, vyřídit dokumenty a vízum, připravit se na přijetí ke studiu, úspěšně se zapsat.

Začněte studovat s námi!
Zanechte žádost a získejte bezplatnou konzultaci od našich odborníků. Vše, co Vám připadalo složité, uděláme jednoduchým a srozumitelným:
  • 1
    Povíme o možnostech,
    pomůžeme vybrat vzdělávací zařízení a studijní program
  • 2
    Připravíme k přijetí
    a dalšímu studiu v zahraničí
  • 3
    Postaráme se o zařazení
    do jazykového programu, do školy nebo univerzity
  • 4
    Pomůžeme s vyhotovením
    potřebných dokumentů a víz
  • 5
    Budeme v neustálém kontaktu
    se vzdělávacím zařízením
  • 6
    Zajistíme letenky,
    transfer, ubytování
eduABROAD - Обучение за рубежом: новости рынка, каталог компаний, события, аналитика